måndag 8 mars 2010

SLAO utbildning

För att vi ska kunna färdas säkra på fjället kan det vara bra att veta hur laviner bildas, vad man bör tänka på för att undvika dom och hur man räddar någon som är fast i en lavin. Därför åkte vi till Abisko på SLAO utbildning. Våra lärare var Mattias och Mattias, dom skulle under tre intensiva dagar lära oss en grundkurs hur allt hänger ihop. Måndags förmiddagen började med teori. Efter lunch tog vi liften uppför fjället Nuolja. Lavinkunskap i praktiken med kortare sträckor av offpist åkning. Kvällen bedrevs med OS tittning .

Tisdag, på grund av det var -30 och liften stänger vid -22, åkte vi mot Narvik närmare bestämt till Björnfjell. Topptur på schemat. På med stighudar och börja skida uppför mot toppen. Efter 50 minuters traveserande med kortare pauser/ genomgångar var vi uppe på toppen. Två frysta chokladrutor och en klassbild senare lämnade vi toppen. Olika genomgångar om lavinfarlig terräng gicks igenom. På kvällen blev det självklart OS och packa.

Onsdag, sista dagen och examinationsdags. Teoretiskt och praktiskt prov. Det teoretiska provet bestod av att man skulle bestämma färdväg uppför och nedför några toppar och att även att markera olika faror. Det praktiska provet bestod av att man skulle hitta 2 sändare som var gömda på ett område av 30 x 30 m under fem minuter. Resultatet blev 4,21.

Onsdag kväll, hemma med ett SLAO lavinkurs steg 1.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar